2012-07-30

Helteinen viikonloppu ja Ukkosmyrsky

Takana on helteinen viikonloppu, johon on mahtunut monenlaista enemmän tai vähemmän hyödyllistä puuhaa. Pääsimme muun muassa viimein kurkistamaan eteisen lattian alle! Lisäksi revimme eteisestä loputkin pinkopahvit seinistä ja eteinen seisoo nyt aikalailla alkuperäiskuosissaan odottaen, että saamme loputkin lattialankut nostettua ja vanhat eristeet (eli sammalet, kutterinpurut ja epämääräisen maa-aineksen) kaivettua ylös. Lähemmäs satavuotta paikallaan seissyt susiovi nostettiin ulos pois uuden lukittavan (!) ulko-oven tieltä.
Aiemmin tuo susiovi olikin sangen tarpeellinen kapistus, sillä kuulemani mukaan 1800-luvun lopulla sudet olivat sangen harmillinen riesa näillä seuduilla. Uudentalonkin pihasta kuuluu kadonneen jokunen pikkulapsi suden suihin... Näistä ajoista on muistona myös kaksi suurehkoa sudenkuoppaa pellonreunalla.
Joka tapauksessa, helteet toivat tullessaan myös valtavat ukkosmyrskyt niin viime-kuin edellisyönäkin. Edellisyönä heräsimme kauheaan lähes tauottomaan salamointiin ja suurin murhe tuli poneista. Ne rassukat olivat pellolla laiduntamassa vailla minkäänlaista suojapaikkaa. Mietimme tovin miten voisimme poneja auttaa, mutta päädyimme olemaan tekemättä mitään. Meillähän ei ole tällä hetkellä mitään sisätiloja niiden käyttöön, koska tallin lattiavalu on yhä märkä. Harkitsimme hetken ponien kuljettamista pihattotarhaan, mutta sekin ajatus piti hylätä, sillä sielläkin oli talliremontin jäljiltä naulaisia lautoja ja muuta rakennusjätettä. Ikkunasta koitimme kurkkia miten ponit pärjäävä, mutta tauottomasta salamoinnista huolimatta näkyvyys oli erittäin huono. Onneksi kaikki oli kuitenkin hyvin ja ponit selvisivät myrskystä vammoitta /traumoitta (?!).

Sunnuntaina siivosimme pihattotarhan ja siirsimme ponit sinne koska päätimme vaihtaa jo melko puhkikalutun laitumen paikkaa vehreämmälle pellolle. Talliprojekti on kuitenkin vielä sen verran vaiheessa, että ponit saavat asustella ulkona varmaan yöpakkasiin saakka. Laiduntolpat ja langat saatiin siirrettyä, mutta ponit päätettiin jättää yöksi pihattotarhaan, koska sääennuste povasi lisää ukkosia seuraavaksi yöksi. Ja niitähän saatiinkin! Taas heräsin valtavaan salamointiin ja sitten ei uni enää helposti tullutkaan! Mielessä pyöri taas eläinten pärjääminen ulkona, sekä talon takana seisovat suuret puut (etteivät vaan kaatuisi!).

Salamoiden ja ukkosenjyrähtelyn lisäksi kuulimme yöllä myös kummaa pauketta ja kolinaa. Tero kävikin tarkastamassa ulko-ovet (ne kun sattuvat olemaan "hieman" väljät ja heilumaan tuulella miten sattuu!), mutta ei löytänyt kunnon syytä kolinalle. Aamulla syy selvisi. Piipun päällä ollut savuimuri oli päättänyt lähteä kävelemään. Piipunhattu oli lentänyt pitkin takapihaa (ja se on sentään iso kapistus!) ja itse imuri roikkui johtonsa varssa katolla. Kiinnitysvaijeri oli napsahtanut poikki. Lentäessään tuo imurinmöhkäle oli tehnyt myös mukavan reiän kattoon! Nice!

Lisää vahinkoja löytyi pihalta, poniaitauksen suunnalta. Tallinpurkuhommista jääneitä lautoja oli jäänyt pystyy seinän viereen tarhan lähelle ja ne olivat kaatuneet tuulen voimasta katkaisten aitauksen veräjän vieressä olevan ylimmän sähkölangan ja jääneet lepäilemään köysiveräjän päälle painaen sen maahan. Ponit olisivat hyvin voineet kävellä matkoihinsa aitauksesta, mutta onneksi ne olivat varmaan niin hölmistyneitä tästä kaikesta, että jäivät seurailemaan tilennetta aitauksen sisäpuolelle!

Toivottavasti nämä ukkosmyrskyt olisivat tämän kesän osalta tässä! Ja onneksi selvittiin näinkin vähin vahingoin!


2 kommenttia:

  1. Onpa teillä ollut tapahtumaa! Huh huh!!
    Missä jamassa katto on?
    Me vaan ihasteltiin terassilla salamointia ja jyrinää. Edellinen yö meni ihan ohi kun nukuttiin niin sikeästi.

    VastaaPoista
  2. Katto voi taas hyvin. Tero näppäränä poikana korjasi sen (ainakin TILAPÄISESTI!). Savuimuri retkottaa yhä surkeana poissa paikoiltaa, piipunhattu samoin... Ei lisää ukkoskuuroja, kiitos!

    VastaaPoista

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!