2012-07-25

Kanat

Mona oli kummitädin luona kesälomareissussa ja soitti minulle, josko meille otettaisiin nyt niitä kanoja, kun siitä kummitädin naapurista saisi. Eipä tarvinnut kauaa miettiä! Kun lähdin tyttöä kotiin hakemaan, pakkasin autoon pari kissankoppaa olkipehmustein varustettuna ;)

Mukaan tarttui neljä kanaa ja kukkopoika. Yksi jokaiselle muksulle. Kukko nimettiin Uudentalon vanhan isännän mukaan Aukustiksi ja kanoille lapset keksivät itse nimet; Hertta, Sofia, Anelma ja Enkeli.Alkuperäinen lauma: takana Enkeli  ja Aukusti, edessä Sofia ja Hertta.


Vuorokauden verran ehdimme ihastella siroa piipitystä tilapäishäkissä (haa!! taas jotain tilapäistä...), kunnes huomasin Anelma-kanan olevan kovin vaisu. Seuraavana aamuna Anelma sitten olikin siirtynyt kanojen taivaaseen. Jäljelle jääneet peittivät sen pienen ruumiin omillaan, kuin suojellakseen toista.Olimme kovasti murheissamme pikku-Anelmaisen kohtalosta ja lisää huonoja uutisia oli luvassa. Kun tulin töistä kotiin, Tero oli siirtänyt kaikki kanat sisälle kylpyhuoneeseen, sillä kaksi muutakin kanaa oli sairastunut samanlaisin oirein kuin Anelma. Pelkäsimme, että ne kuolisivat kaikki!! Lähempi tarkasteli osoitti, että Hertta ja Sofia jakselivat ihan hyvin edelleen, joten siirsin ne takaisin ulkohäkkiin ja sairaat kanat jäivät sisälle. Pian tämän jälkeen Enkeli-kanasta tuli oikea enkeli, mutta kukko-Aukusti sinnitteli henkitoreissaan pitkälle iltaan. Ehdottelinkin jo Terolle, joskä hän lähtisi lahtauspuuhiin, mutta kummasti tuo ei lämmennyt...Illalla kukkokin oli mennyttä kalua ja me kovin ihmettelimme mikä ne kaikki näin äkkiseltään ja yllättäen tappoi, etenkin kun kaksi jaksoi yhä porskuttaa entiseen malliin.

Aukusti, reipas kukonalku

Olimme myös yhteydessä paikkaan, josta kanat hankittiin, mutta hekään eivät osanneet sanoa mikä kanat tappoi. Tarjosivat kyllä uusia tilalle sitten elokuun lopulla, kun uusi satsi olisi kuoriutunut ja kasvanut muuttoikäisiksi. Kanoja varmaan sitten muutaman otankin (ovat nuo niin nättejä!) mutta kukko tarvittiin heti laumanjohtajaksi. Munanetistä löysinkin sopivan kukkoehdokkaan Forssasta ja ajelin sen sitten hakemaan. Repe-kukko osoittautui oikein mukavaksi ja reippaaksi nuoreksi mieheksi ja otti heti kanat siipiensä suojiin!


Repe, komea kukko

Hassua, että nuo ovat lähes samanikäiset, mutta Repe on tuplaten tyttöjen kokoinen. Repe on myös äärimmäisen taitava madostaja. Ajattelin joku päivä koittaa kuvata videota hänen saalistuksistaan :D

  Repe ja Sofia matojahdissa 


Tero nikkaroi kanoille hienon ulkotarhan ja pikkukanalan vanhaan puuceehen! Tänään kanat pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa ja olivat ne kyllä aika ihmeissään siitä! (sisäkuvia tulee sitten myöhemmin, jahka kanat uskaltavat mennä sisään...)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!