2012-08-19

Eteisen purkuhommia osa 2


Lisään hieman teknispainotteisemman lisäyksen vaimon eteistä käsittelevään päivitykseen. Lattiaa lähdettiin avaamaan lähinnä mielenkiinnosta rakennetta ja sen sisältöä kohtaan. Tarkoituksena siis selvittää lattian eristepaksuus sekä kunto ja sitä kautta saada käsitys kuinka laajasti alapohjaa pitää remontoida. Lisäksi lattialankuista on paljon mukavampi poistaa vanhat maalit ulkona (lähtee parhaiten kuumailmapuhaltimella/kosaanilla + hionta nauhalla/rälläkällä). Lattian rakenteeksi paljastui aikakaudelleen tyypillinen tuplahirsiristikko, jossa eristeiden sekä lattiavasojen kannattimena toimii alapuolinen hirsiristikko minkä päällä hirsien pinnoista sahatut lankut sahapuoli alaspäin. Itse lattia vasoineen on täysin kelluva, se on tehty eristeiden kannatinlankkujen päälle lankkuja sopivasti koloten (lankut paikkapaikoin yli 20 cm paksuja!).

Ehdottomasti positiivinen asia on, että koko rakenne paljastui täysin ehjäksi ja kuivaksi. Tilkkeenä käytetty sammalta, eristeenä kutterinlastua ja päällimmäisenä kerroksena savea/hiekkaa (tyypillinen rakenne, tosin saven merkitystä en ymmärrä, sekun vain lisää eristekerroksen painumista). Tyhjää lattialankkujen alla noin 5 cm, jossa hiirenkäytäviä, kuten arvata saattaakin. Lapioin kokeeksi kaikki eristeet pois noin puolelta eteisen alalta, tavaraa kertyi paljon, ja homma on varsin tympäännyttävää. Lisäksi alkoi tuntua homman olevan tyhmää, sillä mitä sitä nyt hyvää ehjää rakennetta korjaamaan. Lankkujen välit olivat tilkitty erityisen huolellisesti, on varsin epätodennäköistä, että tekisin sitä itse yhtä hyvin. Eli varsin helposti tullaan johtopäätökseen, että jos yleensäkään muissa huoneissa avataan lattiaa, niin eristeistä korvataan ekovillalla vain päällimmäinen hiekkakerros, alapuolinen sammal+kutterinlastu saavat jäädä paikoilleen. Tätä käsitystä testatakseni jätin noin neljänneksen lattian alalta purun paikoilleen, pintalämpötilaa voi näin ensi talvena tarkkailla eri kohdista.


Alapuolelle laitan tuulileijonan tiivistämään lankkujen välissä olevia rakoja, reunat tiivistän pellavalla (tai jos iskee kiirus niin urskalla, vaikka sitä ei tällaiseen taloon saisikaan laittaa, mutta ko. kohteessa se jää sentään näkyviin, jotta se on tarpeen vaatiessa paikattavissa). Eikä se ko. paikassa aiheuta mitään vaurioriskiä, sillä rakenne sen ympärillä pääsee vapaasti tuulettumaan/hengittämään (näin asiaa ainakin itselleni perustelen, jos urskaa päädyn käyttämään). Seinän vierustoihin yläpuolelle laitan 100mm ekovilla pystyyn, keskiosiin puhallettavaa ekovillaa, kylän rautanetistä saa koneen maksutta, jos ostaa villat heiltä. Villojen päälle ilmansulkupaperi ja niiden päälle lattilankku takaisin maalinpoiston jälkeen. Laitan kuvia kun homma etenee, nyt taistelutanner tilapäisesti siirtynyt talliin, siellä käynnissä seinien lisäeristys...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!