2013-07-08

Mattopyykillä


Lomalla ja loman jälkeen on juuriharja heilunut. Ollaan pesty vaikka mitä! Pyykkiä, tiskiä, lattioita, poneja, vessoja, lapsia, hirsiseiniä ja ennen kaikkea mattoja! Olen ollut mattonpesupaikalla pesemässä mattoja jo useampana päivänä/ iltana, välillä yksin, välillä pienten apulaisten kanssa eikä loppua näy. Myös anoppi otti osaa mattotalkoisiin ja vei muutamat matot pestäväksi (Kiitosta vain tästä!) ja karvamatot (niitä isoja ja kamalia) pesin juhannuspäivänä urakalla kotona painepesurilla. Aiempina vuosina olen pessyt matot painepesurilla (joskaan viimeiseen pariin vuoteen en ole pessyt syystä tai toisesta mattoja laisinkaan, joten siksi urakka tänä vuonna olikin melkoinen! Aina on vaan vaihdettu puhtaampi matto laittaan ja jemmattu likaiset matot jonnekin.) Ekalla kerralla mattojen pesupaikalle jouduinkin soittamaan pikaisen ”vinkkipuhelun” anopille mattojen pesupaikalla toimimisesta :D  Ja paljon hyviä ”kikkoja” olen oppinyt ihan vaan pitämällä silmät ja korvat auki seuraillessani muiden pesijöiden toimia. (Muun muassa palamäntysaippua on paljon parempi  ja riittoisampi kuin nestemäinen versio, vink vink!)

Meidän pitäjässä on kyllä hieno mattojen pesupaikka. Pesuvesi tulee joesta, mutta huuhteluvesi tulee ihan vesijohtoverkostosta. Valutustelineitä on runsaasti ja mankelikin löytyy.
Mattojen pesupaikka itsessään tuntuu olevan kyllä varsinainen juorupiste. Korvat punaisina olen kuunnellut ”kylän muijien” juttuja. Itse kun en kyliltä tunne juuri ketää, olen saanut tietooni sangen mielenkiintoisia juttuja itselleni ventovieraista ihmisistä. Erään kerran tunsin oloni niin vaivaantuneeksi ”salakuuntelijan” roolissani, että hain kännykän ja kuulokkeet autosta ja kuuntelin lopun pesusessiosta radiota.

Mattojen kuivuminen on melko hidasta, joten kotiin piti kehitellä hyvä kuivauspaikka, jonne saa paljon mattoja riippumaan. Ulkorakennuksia meillä on vaikka kuinka paljon, alun perin suunnittelinkin kuivaavani mattoja konehallissa, mutta melko pian totesin tämän turhaksi ajatukseksi. Konehallin suunnalla on tällä hetkellä useampiakin projekteja (maalausta yms) menossa, joten sinne ei mattoja sovi. Navettaan mattoja en halunnut vielä, sillä siellä haisee (tunkkaiselle, ei enää lehmänkakkalle…) ja on kovasti sotkuista edellisten asukkaiden jäljiltä (jostain syystä emme ole kohdistaneet kovinkaan paljoa aikaa / energiaa sen siivoamiseen toistaiseksi). Paikaksi valikoitui siis pyörävarasto, jonka ”lattia” hiekoitettiin ja tasoitettiin viime syksynä. Pyörävarastoon kyhättiin hienot telineet ja näin ollen saatiin kuivauspaikka parillekymmenelle matolle kerrallaan. Pyörävaraston etuovea on pidetty auki ja takaovea raollaan. Matot ovat siis kuivuneet kuin ulkona, mutta katoksen alla ja seinien sisällä, joten säänvaihtelut eivät ole kuivatusta haitanneet.

Vielä olisi jäljellä mattoja yhteen tai kahteen pesukertaan riippuen innokkaiden apulaisten määrästä. Ja pestyt matot säilön kyllä visusti sisätiloissa. Muovisäkeissä varastossa sälytettyihin mattohin oli tarttunut niin pinttynyt tunkkainen tuoksu, ettei sitä meinannut saada kuuraamallakaan pois!

 
Päätin kirjoittaa vielä pienen ohjeen aloitteleville mattopyykkäreille, koska itsekin jouduin neuvoja kysymään. Ohje siis pätee mattojen pesupaikalla puuhasteluun, mutta on (varmaan) sovellettavissa laituripyykkääjillekin.
 

Mattojen pesu

(for dummies)
 
Tarvikkeet:
mattoja
juuriharja
mäntysuopa (neste tai pala), tai muu pesuaine
(nestemäinen pyykinpesuaine)
kauha tai ämpäri
Valuta pesuallas täyteen vettä, veteen voit laittaa pienen määrän nestemäistä biohajoavaa pyykinpesuainetta (etenkin jos matot ovat todella likaisia tai pahan hajuisia).
Aseta pesuritilä/lauta paikalleen. Avaa matto rullalta (ravista mahdolliset irtoroskat pois) ja upota matto veteen. Anna kastua hyvin.
 
Nosta maton toinen päätyreuna ritilän päälle ja lorauta matolla pesuainetta tai hieraise palasaippuaa reippaalla liikkeellä koko ritilän päälle olevalle osiolle. Vaihtoehtoisesti voit tehdä pesuaineliuoksen ämpäriin ja kaataa siitä pieniä määriä matolle. Näin säästyy pesuainetta ja ympäristöä. Aloita harjaaminen pystysuuntaisin liikkein maton reunasta ja jatka edestakaisilla vaakaliikkeillä tai pyörivin liikkein kunnes koko ritilän päällä oleva matto-osio on hangattu. Hankaa tahrapaikkoja voimakkaammin pienin pyörivin liikkein.
 
Nosta seuraava matto-osio ritilälle ja jatka samaan malliin. Tarvittaessa voit kostuttaa mattoa lisää harjauksen aikana ämpäristä kaataen, saunakauhalla, harjalla altaasta koukkaisten tai suihkuttelemalla (jos sellainen mahdollisuus on). Kun koko matto on pesty, mukaan lukien mahdolliset hapsut, käännä matto ja pese toinen puoli samalla tavalla.
 
Lopuksi upota matto veteen ja huljuttele liiat saipput pois. Huuhteluun onkin sitten monta vaihtoehtoa. Itse huuhtelen maton mankelissa letkulla, eli rullaan maton pesuritilän päälle ja painelen ylimääräiset vedet altaaseen. Sitten siirrän maton mankeliin ja samalla kun toisella kädellä pyöritän mankelia, huuhdon mattoa letkulla suunnaten vesisuihkun juuri siihen kohtaan mattoa, joka seuraavaksi on menossa mankelin läpi. Näin likainen huuhteluvesi valuu oikeaan suuntaan, eikä jää mattoon. Huuhdon maton 2-3 kertaa molemmilta puolilta. Lopuksi vielä mankeloin maton, jotta ylimääräinen vesi valuu pois ja ripustan maton valumaan. Maton voi huuhtoa myös altaassa. Laitat vain puhdasta vettä altaaseen, upotat maton sinne ja huljuttelet. Tai sitten voit huuhtoa mattosi  tyhjän pesualtaan päällä letkulla pesuritilän päällä siirrellen mattoa aina eteenpäin. (Tähän tapaan toimin kun pesen mattoja kotosalla painepesurilla).
 
Lopuksi ripusta matot valumaan vaakasuunnalla, jotta mahdolliset väriraidat eivät sekoitu keskenään eikä tule valumajälkiä. Jatkokuivatukseen matot voi ripustaa  pystysuunnassa keskeltä roikkumaan. Kuivuminen kestää helposti useamman päivän, joten hyvä kuivatuspaikka on syytä miettiä etukäteen. Mattojenpesupaikan tangot on tarkoitettu vain tilapäiseen valuttamiin, ei kuivatukseen!
 
Itse pesen samalla pesuvedellä useamman maton (jos mistään ei ole irronnut väriä, tai matto ollut todella likainen.). Valitsen samalla pesukerralle samansävyisiä mattoja ja jätän likaisimmat viimeisiksi. Upotan yleensä seuraavan maton likoamaan jos siinä vaiheessa kun lähden huuhtomaan edellistä. Puhdasta on tullut ja kivaa ollut! Vielä olisi pari mattoa pesemättä, joten pääsee nauttimaan tästäkin lystistä vielä tänä kesänä J
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!