2013-07-16

Rännit

Meidän piti tehdä hurjasti sisäremonttiä tänä kesänä, vaan eipähän ole tapahtunut. (Tai on se vähä mitä on mutta…) Ulkona sen sijaan tapahtuu monella rintamalla. Jokunen viikko sitten vaihdettiin päärakennukseen uudet rännit ja rapattiin/korjattiin savupiiput. Tero soitteli rännifirmoihin kyselläkseen tarjouksia ja kun sopiva tarjoaja löytyi, ilmestyivät rännit pihaan samana päivänä. Nopeaa toimintaa. Oman haasteensa tähänkin projketiin toi talon huikea korkeus. Tavalliset 3 metriä pitkä syöksytorvet eivät riittäneet alkuunkaan vaan jouduimme laittamaan ekstrapitkät 5 metriset syöksytorvet. Ja itse ränniäkin kului 52 metriä.
Tätä lystiä varten piti vuokrata henkilönostin ja maanitella apumies hommiin. Kuten arvata saattaa ihan kaikki ei mennyt niin kuin Strömsössä, mutta lopputulos on hyvä (ja henkilövahingoilta, lukuun ottamatta nettikatkon aiheuttamaa traumaa teinipojan sielunelämässä, säästyttiin!)

Vanhat rännit
 (Ja jos joku ihmettelee tuota ikkunaa, joka näyttää siltä kuin joku olisi isosti puklannut siihen, niin voin kertoa että näin ei ole. Ikkuna on muinaisen kylppäriremontin aikana laitettu umpeen, mutta vain sisäpuolelta. Tähän(kin) asiaan tulee muutos, jahka huimasti edennyt sisäremppamme etenee sinne asti :D )
Tero alkoi irrottelemaan vanhoja rännejä ”ohimennen ” varsinaista projektia edeltävänä iltana. Sen piti olla pikkujuttu, mutta historialla oli jälleen painolastinsa, tällä kertaa se ilmeni vanhan katon tippapelteinä (parhaimmillaan 6 peltiä päällekkäin limityksissä). Katto on uusittu 90-luvulla, mutta rännejä ei. Tässä yhteydessä uuden katon koolaukset on peitetty ihan asiallisesti uudella tippapellillä, mutta sen sijoitus aivan peltikaton reunaan aiheutti tähän ränniprojektiin lisähaasteensa. Vanhat (siis ne tosi vanhat) tippapellit piti ensin rälläköidä "uuden" tippapellin tasalle, minkä jälkeen jäljelle jääneen tippapellin taakse pujotettiin vesivaneerisoiro rännin kiinnitysalustaksi. Tippapelti maalattiin samalla kulahtaneen valkeasta ruskeaksi, jotta se sointuisi paremmin uusien rännien väriin. Uudet rännit pujotettiin tippapellin ja vaneerin väliin ja kiinnitettiin sisäpuolisella koukulla, ulkopuolinen ei oikein olisi tässä virityksessä ollut edes mahdollinen. Näin kuitenkin päästiin lopputulokseen, missä turhan lähellä katon reunaa ollut tippapelti valuttaa vetensä ränniin, ei seinälle. Myös rännin korkeus saatiin kohdalleen. Isännän kiirehtiessä (sateen uhatessa) ajamaan heinäpaaleja pellon reunaan käärintää varten, jäi viimeisen syöksytorven kiinnitys yksinään apupojan harteille (tosin mestari/apupoika titteleiden haltijasta saattaa tässä yhteydessä olla erimielisyyttä). Jotenkin se varsin typerässä paikassa roikkunut puhelinkaapeli takertui nostimen reunaan ja meni poikki. Loppu hyvin kaikki hvyin kuitenkin; nostimen avulla piuhan jatkos ruuviliittimellä/kutistesukalla sujui varsin mukavasti, eikä suurta vahinkoa siis päässyt sattumaan.

Uudet rännit toivat kyllä vielä paikkapaikoin heikossa maalipinnassa olevaan taloon kummasti lisää ilmettä ja ryhtiä. Ja vedetkin valuvat upouusiin rännikaivoihin sujuvasti. Tosin, projekti tältä osin vielä osittain vaiheessa.


Edit. Nyt on (huonot) kuvat uusista ränneistä. Rännit eivät pääse edukseen noissa kuvissa, mutta juuri nyt en viitsi pihaa laajemmin kuvailla, kun se on kaivuutöiden jäljiltä vielä aika kurjassa kunnossa.

4 kommenttia:

 1. Kylläpäs olette saaneet uusia kivoja asukkaita tilallenne ja talokin näyttää aivan ihanalta! :)

  VastaaPoista
 2. Juu, nuo lampaat ovat aika hauskoja kavereita. Vielä kun vähän paremmin kotiutuvat ja rohkaistuisivat... eilen sain kyllä jo syötettyä kädestä leipää niille.

  VastaaPoista
 3. Jäikö vanhoista ränneistä jäljelle jotain käyttökelpoista? Näyttävät samanlaisilta kuin meillä, niistä voisi olla varaosiksi. T: naapuri tois puolt jokkee

  VastaaPoista
 4. Aika kehnossa kunnossa rännit jo olivat, joten veimme ne pois nurkista läheiselle metallinkierrätyslavalle. Siellä näkyivät olevan pystyssä vielä muutama päivä sitten...

  VastaaPoista

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!