2013-07-25

Tien siirto

Vihdoin se tapahtui. Nimittäin läpikulku suoraan meidän pihan läpi loppui, kun tie saatiin siirrettyä pellon puolelle.Meidän pieni yksityistie on aiemmin kulkenut suoraan talon nurkalta pihan läpi eteenpäin kahdelle naapurille sekä metsään.Tie on periaatteessa läpitie kahden isomman tien välillä. Alun perin meidän tietä ei käyttänyt juuri muut kuin nuo kaksi naapuria, mutta metsä-  ja peltokauppojen myötä myös tien käyttö lisääntyi moninkertaiseksi viimeisen vuoden aikana. Jo ostaessamme talon tiesimme, että tie tullaan siirtämään jonakin päivänä pihasta pois. Tuo pellonraivaustöiden ja puunajon myötä lisääntynyt liikennöinti lisäsi kummasti motivaatiota tarttua tuumasta toimeen.

Viimeisinä viikkoina ennen tiensiirtoa sain mittani totaalisesti täyteen läpiajavista autoista. Yllättävän moni ajoi lujaa siihen nähden, että kylillä monet tuntuvat tietävän, että meillä on paljon lapsia sekä eläimiä. Eräänä päivänä suutuspäissäni kyhäsin (ja se oli nimenomaan kyhäämistä) kyltin jossa kerrotaan sangen yksinkertaisesti, että pihan läpi menevä tieosuus on piha-alue ja pyydetään ajamaan hiljaa. Päivänselvä asia mielestäni, mutta ei ilmeisestikään muiden tienkäyttäjien mielestä.


Kyltti kyllä helpotti jonkin verran asiaa, mikä pistää miettimään, että ilmeisesti päivänselvätkään asiat eivät ole kaikille selviä, ennen kuin joku sen sanoo. Pieni pilke silmäkulmassa kyhäsin kyllä kylttiini hienon K18-lisäkilven, jonka ajattelin lisätä kylttiin jos ei muuten tepsi. Ei sillä, että uskoisin painetun voimasanan sen enempää auttavan, mutta autoilijat voisivat hämmentyä siitä sen verran, että hidastaisivat miettiäkseen, lukivatko oikeasti oikein ;) ”Lisäkilpi” jäi konehalliin odottamaan mahdollista myöhempää käyttöä, ja näin tiensiirron myötä myös alkuperäinen kyltti teki sille seuraa konehallin nurkassa.

Kuvauksen ajaksi kiinnitetty "tuhma" lisäkyltti.

Tiensiirto itsessään tapahtui kahden päivän aikana huisin nopeasti. Tässäkään projektissa ei minulla ollut juuri osaa eikä arpaa, mutta oheistöihin (mm. epäsiistin ”uuden julkisivun” niittämiseen raivaussahalla, ei muuten ole isommassa mittakaavassa mitään tyttösten puuhaa, huh huh!) osallistuin kyllä. Tie rakentui uuteen paikkaansa paikallisen kaivinkoneyrittäjän, isännän ja sorakuskin toimesta. Kaivuri teki pitkän päivän ja mursketta ajettiin paikalle toista-  ellei peräti kolmattakymmenettä kuormaa. Alta niitettiin heinät (kun kerran pellon päälle tehtiin) ja levitettiin suodatinkangas. Murske 0-90mm tärytettiin tiukkaan isännän toimesta, kyseinen vähän karkea koko tuli valituksi lähinnä siksi, että sitä ja vain sitä kokoa oli edukkaasti tarjolla. Syksymmällä päälle ajetaan vielä hienompaa mursketta (0-16), jahka tuo karkea painuu ensin piukkaan. Joka tapauksessa, tie on nyt siirretty ja koko pihan yleisilme on totaalisen muuttunut. Kaivinkone on jo useampana päivänä aiemminkin ollut tekemässä pihanmuokkaustöitä. Vanhoja ojia on täytetty ja vaihdettu salaojiksi tavoitteena saada aikaan yhtenäinen, tasainen piha-alue.
Vanha tie katkaistiin päätien kulkusuunnasta kaivamalla mutkaan iso, syvä oja. Oja näkyy valitettavan huonosti tielle, joten kyhäsin tähänkin hienon kyltin, joka kertoo muuttuneesta ajosuunnasta. Tähän tarkoitukseen maalasin ihan yksinkertaisen punaisen nuolen, vaikka isäntää pelottikin millainen kyltti tulijaa mahtaa odottaa, kun minut päästää asialle. Isännälle kiusaksi maalasin tähänkin tarkoitukseen jämälevynpalaan lisäkyltin, jota ei kyllä ollut/ole tarkoitus laittaa oikeasti mihinkään. Olisittepa nähneet isännän ilmeen, kun kyltin näki :D Noh, huvinsa kullakin. Toisesta suunnasta pihaan ajo estettiin kolmella isolla kivellä, joita ajattelin täydentää vielä muutamalla pienemmällä kivellä. Kivien keskelle saa vaikka kukkaistutuksen jos huvittaa. Ja kivienkin viereen laitoin nuoli-kyltin, ihan varalta, ettei kukaan vahingossakaan törmää kiviin.


Navetan takainen karjapihakin on saanut uuden ilmeen maanmuokkaustöiden myötä. Ensi keväänä meillä ei enää toivottavasti ole ”tekojärveä” navetan takana. Karjapihalta kaivettiin isoja kiviä (kenties jonkin vanhan rakennuksen perustuksia?!) etupihan kukkamaata varten ja savimaa tasittiin ja painettiin piukkaan. Karjapihan kulkureitille levitettiin suodatinkangas ja samaa mursketta mitä tiellekin. Sivualueet hoidetaan myöhemmin. Nyt saadaan kaikki ennen konehallin pihalla maannut ”ryjä”, mukaanlukien traktorin oheisvermeet jemmaan karjapihalle ja piha saadaan siistimmäksi.


3 kommenttia:

  1. On kyllä raivostuttavaa miten kovaa ihmiset ajelevat pikkuteillä. Tämän kesän myös meidän tien liikenne on ollut huomattavasti vilkkaampaa, kun pellon toisella puolella tie on ollut poikki ja sen puolen asutuksen liikenne on kulkenut tämän kautta. Meillä ei ole lapsia, mutta näitä elukoita kyllä; tai ainakin kissalle liikenne on vaaraksi. Liikenne nostattaa myös ikävän pölypilven. Romurekkakkin pitää jo niin kovaa meteliäkin ohi mennessään ja siihen vielä pöly ja kova vauhti ja useampi kerta päivässä sama ralli, niin ei kiva. Onneksi tien pitäisi olla tämän kuun loppuun mennessä kunnossa ja liikenne palautua normaaliksi. :)

    VastaaPoista
  2. Meillä on kumma kyllä ollut tuo liikennöinti tässä tiellä nyt viimeaikoina aika rauhallista. Sattumalta samoihin aikoihin tien siirron kanssa liikennöinti rauhoittui, eikä "tienkyttääjiäkään" ole juuri näkynyt. Olen kyllä aiemmin kovin hämmästellyt tätä valtavaa liikennöintimäärää tällä tiellä, joka oikeasti ei johda oikein mihinkään! Toivotaan kovasti, ettei sinun eikä meidän kummankaan eläimistä yksikään jää turhaan auton alle, sen tähden että joku pönttö ei osaa ajaa ihmisiksi asutusalueella!

    VastaaPoista
  3. Hei! Aloin etsiä.tiensiirtojuttuja, ja päädyin lukemaan tämän, josta näkyy olevankin jo pidempi aika, mutta olisin kiitollinen jos saisin kuulla millaisia toimenpiteitä ja lupia tällainen tiensiirto vaatii, ja oliko kyseessä tien siirto omalle maallenne? Minun paikkani pihan läpi kulkee tie yhdelle talolle ja parille mökille,ja tonttimme viereinen maa-alue/ peltotilkku, mihin tahtoisin tien siirrettävän,kuuluu naapurille, joka siis kulkee kotiinsa kyseistä tietä pitkin.

    VastaaPoista

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!