2013-10-31

KurpitsalyhtyKuten jo aiemmin kirjoitin, saimme naapurilta ihanan ison Halloween-kurpitsan ja tänään väsäsimme siitä lyhdyn. (Ja otimme runsaasti kuvia, kun niitä oli niin kiva napsia. Kuvaajana toimi itseni lisäksi myös tyttäreni, joten tällä kertaa myös meikäläisen nassu vilahtaa kuvissa. Pikkupojat olivat innoikkata apulaisia itse lyhdyn teossa. Isoja poikia ei yllättäen taas(kaan) kiinnostanut meidän askartelupuuhat.)

Ekaluokkalainen oli ollut alkuviikosta luokkansa kanssa kirjastossa ja lainannut oma-aloitteisesti Halloweenkirjan jotta voisimme katsoa siitä mallia. Pikkumies piirsi "työpiirustukset" kurpitsan leikkaamiseksi. (Isoveljen mielestä pikkuveljen piirustuksesta ei saanut mitään selvää, mutta minusta se oli hieno!) 
Kurpitsalyhty

Tarvikkeet

kurpitsa
veitsi
iso kulho/kattila
pieni kulho
jäätelökauha tai lusikka
etikkaa 
vettä
tussi

Leikkaa kurpitsalta hattu pois. (Pikkumies kutsui meidän kurpitsaa Heikiksi ja seurasi tarkasti ettei Heikkiä satu, kun hattu lähtee). Käsittele hattua ja etenkin "ronttia" varoen, sillä se murtuu herkästi. Leikkauksessa minä käytin fileerausveistä, se oli riittävän notkea ja sillä oli hyvä vuolla hatusta isoimmat "hedelmälihat" talteen. Tyhjennä kurpitsa siemistä ja "verkosta" käsin. Ota siemet talteen pieneen kulhoon (ne ovat paahdettuina ihania esim. keiton päällä, salaatissa tai sellaisenaan). Kun verkko-osa ja siemenet on poistettu, kaavi "lihaa" talteen veitsellä ja jäätelökauhalla (minä teen omastani huomenna keittoa). Kun seinämät on kaavittu n. 2 cm paksuiksi ja tasaisiksi, huuhtele kurpitsa sisältä etikka-vesiseoksella. (Tämän osuuden voit jättää myös väliin, mutta etikka parantaa kurpitsan säilyvyyttä). Kuivaa kurpitsa ja piirrä vesipestävällä tussilla kurpitsalle silmät, nenä ja suu. Me piirsimme omallemme aika perinteisen kurpitsanaaman. Leikka piirroksesi mukaan varovasti ja muotoile sisäreunat veitsellä ohuemmiksi, jotta valo pääsee paremmin läpi. Sitten lyhty alkaakin olla valmis.

Kurpisalyhty säilyy parhaiten viileässä, mutta ei kestä pakkasta eikä voimakkaita jatkuvia lämpötilan vaihteluita. Meidän lyhtymme majailee porstuassa ja näillä keleillä kestää hyvänä luultavasti aika pitkään. Tänä iltana poltan lyhdyssä perinteistä tuikku-kynttilää, mutta siirtynen paloturvallisuussyistä led-versioon, jahka ennätän kaupasta sellaisen hakea.Kuvissa poseeraa suloisten pikkuherrojen lisäksi myös suloinen Seita-kissa. Mikäs sen paremmin Halloweeniin sopisikaan kuin pikimusta kissa. Seita oli kuvaushetkellä melkoisen yhteistyökykyinen ja maisteli innokaasti kurpitsan rontteja sekä nuoleskeli kurpitsojen pintaa. Seita kävi eilen eläinlääkärillä "nips-naps"ja samalla kuulimme iloisia uutisia hänen sydämestään. Pentuna sydämestä kuulunutta sivuääntä ei ollut enää kuultavissa ja Seita on kaikin puolin terve ja hyvinvoiva kissa! Äidin murunen <3

6 kommenttia:

 1. Ihanaa puuhastelua kurpitsan parissa.

  Ja Seita on kyllä ihan täydellinen kurpitsakuvauksiin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli mielettömän kivaa! Ja Seita on niin suloinen mysteerikissa! :D

   Poista
 2. Hienon, pelottavan Halloween kurpitsan olette saaneet aikaiseksi, WAU!! :)
  Ihana Seita-kisu!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänäänkin "Kurpitsa-Heikki" odotteli minua tuikkivin silmin kun iltahämärissä saavuin kotiin!

   Poista
 3. Oon kade; mun lahjaksi saamani suuri kurpitsa mätäni jääkaapissa. :D Viime vuonna kaiversin lyhdyn pienestä kurpitsasta ja nyt olin ihan tohkeissani, kun olisin päässyt tekemään oikein kunnon lyhdyn. Pitkittelin kaiverrusta, kun en olisi kerinnyt täytettä hyödyntämään ja kun alkuviikosta kurkkasin kurpitsan kuulumisia, niin sehän olikin ihan vaihtanut väriä ja pehmentynyt. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi Eiii! Olen kovasti pahoillani sun puolesta! Niin hauskaa puuhaa tuo oli, että olisin suonut saman ilon kernaasti sinullekin! Ja hyvä keitto tuli sisuksista :)

   Poista

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!