2013-12-15

TSI Slow Feeding - kaukalo


Meillä on nyt käytössä uusi uljas SlowFeeding-ruokintakaukalo. Isäntä nikkaroi sen heti Enni-ponin sairastumisen jälkeen, jotta vastaava hiekansyönti voitasiin jatkossa estää tai ainakin  rajoittaa mahdollisimman vähäiseksi. Typerintä asiassa lienee se, että haaveilin tuollaisesta kaukalosta jo vuosi sitten kesällä Enni-ponin suuren ahneuden vuoksi, mutta sen rakentaminen jäi aina kiireellisempien projektien takia myöhemmäksi.

Kaukalo rakennettiin kehystämällä melkein eurolavan kokoinen lava laudalla, helpommalla olisi päässyt käyttämällä valmista lavakaulusta, mutta tekohetkellä (yöllä) ei ollut käytettävissä eurolavaa, eikä liioin lavakaulustakaan. Pohjalle laitettiin 12mm filmivaneeri. Päätyreunoihin jätettiin n. 2 cm rako, jotta mahdollinen sadevesi valuu pois, eikä jää makaamaan vanerin päälle. Itse verkko hitsattiin 8mm harjateräksestä silmäkoolla 100x100mm. Silmäkoko oli puhdas arvaus, näin jälkiviisaana verkko voisi olla pienempikin, varmaan kokeillaan seuraavaan vielä pienempää, esim. 80x80 verkkoa.

Kaukalo täytetään nostamalla ristikko kokonaan pois ja kumoamalla etukäteen punnitut heinät kaukaloon. Sitten vain ristikko takaisin heinien päälle ja lukko paikoilleen pitämään ristikon kaukalon sisällä, vaikka ponit tempoisivatkin heiniä kiivaasti.Olin alkuun hieman epäileväinen, osaavatko ponit sitten syödä kaukalosta vai tunkevatko ne kavionsa ristikon väliin ja vääntävät itsensä solmuun kaukalon sisälle. Näin ei onneksi ole käynyt, vaan ensi hetkestä alkaen heinät ovat kadonneet parempiin suihin. Syöminen on nyt kuitenkin hidastunut merkittävästi aiempaan nähden ja yksi heinäsatsi kestää poneilla 2-3 tuntia, kun aiemmin se hupeni alle tunnissa.


Enni on usein kovin mustasukkainen heinistään, joten aikomuksena on muun kiireen vähän hellittäessa rakentaa Sylvialle oma teholavan (600x400mm) kokoinen pikkukaukalo. (Tai eihän niitä mitenkään nimettyä saa, kun ponit joka tapauksessa leikkivät heinähippaa kasalta tai kaukalolta toiselle...)


3 kommenttia:

 1. No ompas näppärän näköinen syöttökaukalo! Epäilisin, että meidän Tirppa-Liisa syönnin jälkeen varmana menisi seisomaan tuon päälle, se niin rakastaa korkeita paikkoja. Tänään se oli päättänyt kolata tarhansa rakennuspaljulla ja kiikuttamallat sitä ympäri tarhaa, kun oli ensin syönyt siitä heinänsä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman samaa pelkäsin itsekin, mutta hienosti on ponit jättäneet kaukalon rauhaan :)

   Poista
  2. Itse asiassa kaukalon rakennusmateriaaleja valittaessa oli mielessä, että sen tulee kestää hevosen alle joutuminen. Kaukalon seinät saa varmasti potkittua hajalle, mutta siihen auttaa materiaalivahvuuden kasvattaminen. Kaukalon ollessa tyhjä, verkko makaa kaukalon pohjalla, joten siihenkään ei todennäköisesti pitäisi kavion tarttua ja se osaltaan toimii kantavana rakenteena tuhoamisyrityksen osuessa kohdalle. Luotto tuotosta kohtaan siis ainakin toistaiseksi korkealla ;-)

   Poista

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!