2013-12-02

Vesitouhuja

Säät ovat kylmenneet ja talvikin taitaa viimein tehdä tuloaan. Viime vuonna tähän aikaan oli jo kovasti lunta ja pakkasta! Tosin, enpä minä sitä juuri kaipaakaan, elämä on ollut huomattavasti helpompaa ja arki keskeneräisyyksineen sujuvampaa kun maa on ollut sula ja ulkoakin on saanut vielä vettä. Vaikka me niin vannoimme, että vettä ei enää kanneta, vaan kesän aikana saadaan ulkovedetkin siihen kuosiin, että vettä ei tarvitse kantaa, niin kannettiinpahan vaan. Sankokaupalla maitokärryillä poneille tarhaan ja talliin, lampaille ja kanoille kampolaan sekä vuohille tietysti myös.


Hyväksyttyämme alkusyksystä tämän tosiseikan, että vettä ei vielä saada suoraan talliin ja ponien vesiautomaatit eivät ole vielä käytössä, vannoimme seuraavaksi että sisältä emme ainakaan vettä ala enää kantamaan, vaan pakkasiin mennessä vedet on saatava toimimaan ulkona. Jälleen, vannomatta paras, sillä tällä viikolla pikkupakkasilla pihahana /vesiputket jäätyivät ja isäntä kiroskellen kanniskeli vesiämpäreitä ( = 20litran melassiämpäri x 5) kylppäristä maitokärryihin. Kummasti tuo muutaman päivän rupeama taisi ukkoa motivoida hommiin, sillä nyt viimein meillä on tallissa hana josta tulee vettä! Ja jopa lämmintä sellaista! Eilen illalla sain ensimmäisen kerran täyttää ponien vesiämpärit (niitä automaatteja ei vielä ole, eikä pihatossa oleva vesihana ole toiminnassa) suoraan tallin hanasta ja tehdä poneille iltapuurot lämpimästä vedestä suoraan tallissa. Ihan luksusta!  Vesi pitää edelleen kantaa kampolaan ja vuohelaan, mutta nyt sitä sentään saa tallista ja tallissa voi myös pestä kanojen juoma-automaatit ja muut kipot ja kupit! Ihan luksusta!

Ja kunhan ne kovat pakkaset koittavat, mieltä lämmittää kummasti ponien pihatossa oleva lämmitettävä Lapin sulatuotteen vesikuppi ja vuohilla oleva vähän pienempi samanlainen. Melko hintavathan nuo olivat, mutta toivon mukaan sen arvoiset! Viime talvena tuo vesien jäätyminen oli aika kurjaa ja kuumaa vettä sai kantaa selkä vääränä sisältä jotta vedet pysyivät edes muutaman tunnin sulana.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!