2014-08-08

HuussiVihdoin jotain valmista. Meillä on uusi (vanha) huussi! Kuten jo aiemmin olen maininnutkin, meidän tontilla on isohko vanha hirsirakennus, jonka toisessa päässä on ollut kaksi kahden reiän huussia (miehille ja naisille omansa). Saman rakennuksen keskivaihella on tämänhetkinen kampola ja toisessa päädyssä puuliiteri/ turvevarasto.

Toinen puoli huussista laitettiin jo ensimmäisenä talvena kanalaksi (siis ennen nykyisen kampolan valmistumista viime kesänä) ja huussikanala on käytännön syistä ollut käytässä  myös tänä kesänä. Alusta asti olen haaveillut laittavani toisen puolen huussista käyttökuntoon ja nyt se ikään kuin tapahtui puolivahingossa ekstraprojektina muiden listotus- ja maalaushommien sivussa. 

Ennen- kuvia huussista kävin napsimassa jo varhain keväällä, ihan kaiken varalta, sillä yleensä kun ryhdymme toimeen, jäävät ennen-kuvat ottamatta (ja niin olisi kai tälläkin kertaa käynyt, jos en olisi ollut kaukaa viisas.)

Ennen:
Huussi siis siivottiin ja  hirsiseinät harjattiin puhtaiksi. Koska vanhan huussi katto oli ylös auki ja samalla mahdollisti kulkureitin kampolan välikaton kauttaa liiterin puolelle, halusimme laittaa sen umpeen. Mitään soveltuvaa vanhaa lautaa ei ollut käytössä joten hyödynsimme toisesta projektista jääneen paneelin huussin katoksi.  

Välissä:
Vaikka huussi vanhoinen hirsiseiniin olikin komea näky, halusin sille hiukan raikkaamman yleisilmeen  sekä paremman siivottavuuden. Näin ollen päädyimme maalaamaan istuinosat ja lattian Uulan puulattiamaalilla raikkaan vaaleansinisiksi. (Sävy: Lemmikki) Huussin ulkoseiniä on korjailtu jossain vaiheessa, joten ne olivat sävyltään jokseenkin kirjavat. Päädyimme maalaamaan ne raikkaan valkoisiksi jätteän kuitenkin vanhat kauniit puupalkit maalaamatta. Mielestäni tämä valkoisen-vaaleansinisen ja maalaamattoman aikojen saatossa tummuneen puun kontrasti on aika upea! Ulkoa päin huussirakennus on vielä maalaamatta (ja tulee näillä näkymin vielä jokusen vuoden olemaankin kiirreellisempien projektien vuoksi).

Jälkeen:
Huussiin laitettiin sähkövalo pimeiden syysaamujen ja iltojen varalle osittain myös siksi, että rakennukseen oli tuotu sähkö jo aiemmin kanojen ja lampaiden takia ja valaistus oli helppo toteuttaa. 

Huussin istuinrei'istä toinen laitettiin umpeen (harvat nykyihmiset kai käyvät yhdessä tarpeillaan) ja toisen reiän alle huoltotilaan laitettiiin isännän pykäämä tee-se-itse-kompostikäymälä. Isäntä varmasti osaisi selittää paremmin tämän systeemin toimintaperiaatteista mutta yksinkertaisuudessaan ajatuksena oli laittaa isohko saavi suoraan istuimen alle. Saavin pohjaan porattiin reikiä ja pohjalle laitettiin ilmavasti kompostipohjaksi risuja ym. huttua sekä turvetta. Saavin alla on melko lähellä saavin pohjaa iso haihdutusastia (ns. kusipulkka), johon nestemäiset eritteet sitten lirisevät haihtumaan. Saavista lähtee myös jonkinlainen ilmastointirööri (joka meidän tapauksessamme on yhteydessä kanalan poistoilmaputkeen) hajuja poistamaan. Tästä systeemistä ei valitettavasti ole kuvia, enkä niitä kyllä enää lähde ottamaankaan, kun huussi on jo jokusen viikon ollut käytössä :D. Isäntä varmasti mielellään kyllä tarkentaa ajatusta, jos jollakulla herää kysymyksiä asiaan liittyen.


2 kommenttia:

  1. Kylläpäs tuli huussista raikkaan ja kivan näköinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olen ihan samaa mieltä! Ja kaiken lisäksi tuntuu olevan ihan toimivakin :)

      Poista

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!