2015-02-02

Tuvan lattian pintakäsittely

Tuvan lattiasta on tehty jo muutama aiempikin blogipostaus, mutta tämä lienee nyt sitten sen "pääpostaus" aiheesta, sillä tällä kertaa esittelyssä on valmis lattia! Ensimmäiset tanssiaskeleetkin on sen päällä jo otettu...

Lattiahan oli pitkään takaisin asennusken jälkeen peitettynä suojapahveilla ja sopivaa pintakäsittelymateriaalia mietittiin ja testattiin hartaudella muun remontoinnin ohjessa. Tuvan nurkassa olevassa "skafferissa" eli ruokakomerossa onkin lattialla muutama testivedos erilaisia pintakäsittelyaineita.


Suojapahvien poiston jälkeen lattia imuroitiin ja pahvien kiinnitykseen käytetyt niitit poistettiin. Ennen varsinaista pintakäsittelyä lattia hiottiin parketinhiomakoneella. Hiomisen tarkoituksena oli tasoittaa höyläyksen yhteydessä syntyneet paikalliset korkeuserot. Kokonaan tasaista lattiaa ei yritetty saada aikaan.  Hiomisen jälkeen ruuvinkannat ja pinnalliset pikkuviat paklattiin tiivistemassalla, jonka oikea sävy saatiin aikaan sekoittamalla kahta eriväristä massaa keskenään.Ensin harkitsimme lattian sävyttämistä lipeäkäsittelyllä, mutta päädyimme vaalentamaan lattian väriä petsillä, koska lipeä- / öljykäsittely tuntui keittiöön sopimattomalta huonon kulutuskestävyytensä takia. Petsinä käytimme Tikkurilan ParkettiÄssä-petsia ja pinnan viimeistelimme Tikkurilan ParkettiÄssä-lakalla. Päädyimme tuohon ParkettiÄssä-lakkaan puhtaasti hajun vuoksi, sillä vene -/katalyyttihappolakkaus sisätiloissa talvisaikana olisi ollut melkoinen hajuhaitta. Riittävän vaalean sävyn saamiseksi petsissä käytettiin tuplapigmenttiä. Petsi levitettiin lattiaan leveillä pensseleillä kahteen kertaan ja lattia lakattiin petsauksen jälkeen kolmeen kertaan. Lakan levityksessä apuna käytettiin telaa ja superlevää maalipensseli"härveliä", jolla pinta viimeisteltiin tasaiseksi. Aikaa koko hommaan meni muutama tunti kerrallaan, eli käytännössä yhden viikon kaikki arki-illat.


Tässä kuvassa näkyy isännän pykäämä hieno lakkauspensseli, sekä väriero alkuperäisen käsittelemättön sekä petsatun lattian välillä. Uunin edusta jää siis käsittelemättä, sillä siihen tulee iso ja peittävä uunineduspelti.


Ja vaikka uhosin, että tällä kertaa esittelyssä on valmis lattia, meinasi sekin "osua omana nilkkaan", sillä tajusin, ettei minulla ole kamerassa yhtään kuvaa valmiista lattiasta. Onneksi isännän kännykästä löytyi yksi. Tällä hetkellä lattia on nimittäin taas visusti suojattuna pahvien alla, koska keittiössä on menossa kaappitalkoot, emmekä toki halua kaappeja kasatessamme vahingossakaan turmella kovalla vaivalla hyväksi saatettua "uutta" lattiaa. Tosin, kulutuskestävyys vaikuttaa lähtökohtaisesti jo melkoisen hyvältä, sillä koira on pyöriskellyt tuvassa meidän seurassamme ja ottanut hänkin siellä muutamat "tanssiaskeleet".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit ovat tervetulleita! Kiitos kommentistasi!